Rambala Éva "Véleményt csak akkor mondhatsz bármiről, ha már ismered."

Véleményt csak akkor mondhatsz bármiről, ha már ismered.
Megismerni pedig akkor fogod, ha nincs róla véleményed.

Vámos Miklós "Az indiánok úgy hiszik, a szeretet körbejár.."

Az indiánok úgy hiszik, a szeretet körbejár. Előbb-utóbb visszakapod. Valaki mástól…
A szeretet ellentéte is körbejár.
Visszakapod.
Már vissza is kaptad.

Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra "Nagyon durva döfés a kapcsolat ellen, ha a partner önfeltárásával..."

Nagyon durva döfés a kapcsolat ellen, ha a partner önfeltárásával, közeledési kísérletével a másik fél visszaél, és kihasználja azt, hogy társa egy pillanatra sebezhetővé tette magát előtte. Mit tanul meg a másik ebből a helyzettől? Azt, hogy többé ne tegye magát sebezhetővé, és akkor is támadjon, amikor legszívesebben magához ölelné a partnerét. Dolgoztam egy párral, akik 'mesterien' művelték ezt a játékot. Miután átláttam, hogy mit tesznek egymással, a következőt ajánlottam nekik: 'Önök belementek egy halálos játékba. Szemben állnak egymással egy-egy pisztollyal a kezükben. A tár felét már kieresztették egymásba, a másik fele még a fegyverben van. Valamelyiküknek el kell döntenie, hogy leteszi a fegyvert, annak tudatában, hogy a másiknak még a kezében van, és esetleg továbbra is használni fogja azt. Ha ezt meg tudják tenni, akkor lehet Önöknek segíteni.' A férj válaszolt elsőnek: 'Én erre nem vagyok hajlandó.' Mire a feleség 'Akkor én sem!'. Sajnos ők ma már nem házaspár. Az ő példájuk is szemlélteti, hogy egy vita vagy akár egy házasság sorsát is sokszor az dönti el, hogy miként reagálunk a másik fél nyitására, közeledésére. Hiszen az intimitáshoz vezető út fontos része, hogy sebezhetővé tesszük magunkat egymás előtt, és ezzel a sebezhetőséggel soha sem élünk vissza!'

Szepes Mária "Ha végigtekintünk félelmeink siralmas történetén, két dolgot állapíthatunk meg:"

Ha végigtekintünk félelmeink siralmas történetén, két dolgot állapíthatunk meg. Az egyik az, hogy rengeteget féltünk hiába, teljesen fölöslegesen. Annyi energiát fordítottunk félelemre, amellyel nyelveket tanulhattunk, karriert építhettünk vagy nagy műveket alkothattunk volna. Másik az, hogy ha rémképeinknek csak egy tizedrésze megvalósul, hozzátartozóinkkal együtt már ezerszeres halált haltunk volna a legválogatottabb kínzások közepette. Mindkét tény azt bizonyítja, hogy erőink nagy részét teljesen terméketlen, negatív és destruktív dolgokra pazaroljuk. Mert félelemmel sohasem javíthatunk sorsunkon, sőt, nagyon súlyos mértékben ronthatunk rajta. Félelemmel soha el nem háríthatjuk a rosszat, sőt felfokozzuk veszélyét. A félelem nem gyógyít, hanem megbetegít. Egyébként jó, ha tudjuk: a bajok nagy részét elkerülhetjük, ha azokat a dolgokat önként megtesszük, amelyeket a sors kemény csapásai volnának hivatva véghezvinni, megismerésünk gyarapodása és erkölcsi gyógyulásunk érdekében.

Popper Péter "Szakításkor, elváláskor ki válik legkönnyebben a gyűlölet áldozatává?"

Szakításkor, elváláskor ki válik legkönnyebben a gyűlölet áldozatává? Az, aki még a kapcsolat rabságában, érzelmi kötelékei között sínylődik. Aki inkább átmegy az utca másik oldalára, ha történetesen arra jön a másik. Ameddig így van, addig még egykori partnerének hatalma van fölötte. Ám eljöhet egy reggel, amikor felébredve meglepően könnyűnek érzi magát - szabad lett. Ekkor ér véget egy kapcsolat.

Prof. Dr. Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak? "Mindenkit arra kérek, hogy ha nagyon feszült, nehogy lazítson!"


Mindenkit arra kérek, hogy ha nagyon feszült, nehogy lazítson! Úgysem menne. De feszíteni még tud! Akármilyen feszült, feszíteni még tud. Van egy paradox technika, amely azt kívánja, hogy feszült állapotban feszítsük végig az izmainkat. A központi idegrendszer ugyanis úgy működik, hogy ha bizonyos izmainkat túlfeszítjük, akkor utána már automatikusan ő lazít. Ezt a technikát úgy hívjuk, hogy villámrelaxáció. Lépéseit bárhol elvégezhetjük, a fő, hogy intenzíven koncentráljunk arra, amit csinálunk. Jó erősen zárjuk ökölbe a kezünket, és tartsuk fenn a feszítést. Ezután hajlítsuk be a könyökünket, hogy csak úgy dagadozzanak a bicepszek! Majd szorítsuk oda a könyökünket a bordakosárhoz. Most végigfeszítjük a lábunkat, a farizmok is kőkemények, húzódjunk egy kicsit fölfelé, mintha két centit nőni akarnánk, majd engedjük ki a levegőt, nyissuk szét a tenyerünket! Ennyi az egész, nyugodtan foglaljunk helyet! Ez az áldott kis módszer pontosan annyi feszültséget von el, hogy a maradéktól már nem betegszünk meg, nem kapunk fejfájást, azzal már meg tud küzdeni a szervezet.

Pál Feri "Azt mondják az okosok: az tud szeretni, akit már szerettek"

Azt mondják az okosok: az tud szeretni, akit már szerettek. Az tud megbocsátani, akit valamikor már föltétel nélkül elfogadtak, vagy megbocsátottak neki. A tapasztalatra szükségünk van! Persze az is elképzelhető, hogy valakinek sokkal több negatív tapasztalata van az életről, mint pozitív. Ez azonban nem akadályozhatja meg abban, hogy szabadon elköteleződjön a pozitív tapasztalatainak az emléke mellett, és azokból kiindulva élje az életét. Azt ugyanis mi döntjük el, hogy mely tapasztalatainkra tekintve és alapozva éljük az életünket." Pál Feri

Popper Péter "A szerelem lopakodó gyilkosa a lustaság"

A szerelem lopakodó gyilkosa a lustaság. Amikor a megszerzett boldogság biztonsága elkezdi rongálni a hétköznapokat. Amikor már lusták vagyunk udvarolni, csábítani, kívánatossá tenni magunkat - a mosakodást, a fogmosást, a fésülködést, a kölni használatát és a vonzó ruhát, pizsamát is beleértve. Minek? Hiszen már a miénk. Csakhogy ezzel kondul meg a halálharang egy férfi-női kapcsolat felett. Mert a szívünkbe kellene beírni csupa nagybetűvel: AZ EMBER NEM TULAJDON!

Müller Péter "Akit szeretsz, nemesíted, szépíted, segítesz neki méltóvá válni önmagához"

Akit szeretsz, nemesíted, szépíted, segítesz neki méltóvá válni önmagához. Ha szereted, te vagy az egyedüli, aki megmondhatja neki, ha önmagához méltatlanul él, mert a szeretet: jogosítvány az őszinteséghez. Ha szeret - jól figyelj! - meg is hallgat. Lehet, hogy először dühbe gurul, kikel magából és üvölt, de előbb-utóbb meghallgat. Ha nem hallgat meg, nem is szeret igazán, és akkor minden hiába.

Fodor Ákos "'Kibírhatatlan!'- mondjuk. És kibírjuk..."

'Kibírhatatlan!'- mondjuk. És kibírjuk...

Müller Péter "Akármilyen zűrzavaros is valakinek az élete, ha a sorsát éli.."

Akármilyen zűrzavaros is valakinek az élete, ha a sorsát éli, végül rendbe rakja. Nagy szenvedés árán is.

Dr. Ranschburg Jenő "Becsaptak mind, meghalt a nagypapám!"


Becsaptak mind, meghalt a nagypapám!
Hisz sír mindenki, mint a vízözön
És rám szólnak, hogy újra nagy a szám
Mert ehhez aztán végképp nincs közöm!
Becsaptak mind, meghalt a nagypapám…
Elmondom neki, majd ha visszajön!

Dr. Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság "Mit lehet tenni a gyerekért?"

Mit lehet tenni a gyerekért? Ahogyan Rudolf Steiner, a Waldorf-iskola alapítója mondta: tisztelettel fogadni, szeretettel nevelni, szabadságban elengedni. Ugyanakkor ezután is ott állni szilárdan, akár a jó tréner, aki már elengedte a tornászt, de ha zuhan, azért még el tudja kapni.

Popper Péter "Az élet nem arra való, hogy mindig jól járjunk."

Az élet nem arra való, hogy mindig jól járjunk. Az életbe bele kell férnie kudarcoknak, vereségeknek, újrakezdéseknek is. Ezek fejlesztenek ki bennünk olyan tulajdonságokat, lehetőségeket, megismeréseket, amelyek a mindig párnázott úton rejtve maradnának.

Böjte Csaba: Hidak egymáshoz

Ha tavasszal kimegyünk az erdőbe, azt látjuk, hogy az akácfán tövisek vannak, göcsörtös ágak. Ám hiába megyünk neki láncfűrésszel, faragófejszével, hogy ebben lennie kell nektárnak, hiába faragjuk, vágjuk, szúrjuk – nem jön ki semmi. Ha azonban ugyanezt a fát a tavaszi eső megöntözi, a nap megmelengeti, magától kivirágzik. Tavaly Magyarországon több mint százezer tonna akácmézet gyűjtöttek össze a méhek. Napfényből, szeretetből. A kudarcok, sebek odáig tudnak juttatni valakit, hogy begubózik, s ilyenkor könnyen elutasítóvá válhat, talán gonosszá is. Tövisek nőnek rajta. Azt gondolom, ilyenkor nem tehetünk mást, mint hogy jó meleg tavaszi esőként megöntözzük, és megteremtjük azt a miliőt, amelyben ki tud virágozni. Csak ezt tudom ajánlani, nem hiszem, hogy lenne más, tudományosabb megoldás.

Dr. Csernus Imre: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak? "Ha a Dalai Lámát megkérdezik a vágyait illetően.."

Ha a Dalai Lámát megkérdezik a vágyait illetően, valószínűleg teljesen mást fog mondani, mint az emberek nagy többsége. Mert aki fejlettebb érzelmi intelligenciával bír, az nem illúziókat fogalmaz meg. A Dalai Láma lehet, hogy csak annyit fog mondani a vágyairól: jó lenne este meginni egy forró teát. És mosolyogva fog lefeküdni. Mosolyogni pedig azért tud, mert belülről elfogadta, hogy az, aki. Hogy emberből van. Az elfogadással ugyanis olyan energiákat szabadíthatunk fel magunkban, amelyek a hadakozásban elvesznének, és így a vágyaink megvalósítására tudunk koncentrálni.

Pál Feri "Egy kilátástalan helyzet nem teszi lehetetlenné a boldogság tapasztalatát.."

Egy kilátástalan helyzet nem teszi lehetetlenné a boldogság tapasztalatát, és főleg azt nem, hogy boldog embernek tartsuk magunkat. Ismertem egy 11 éves leukémiás kisfiút, akinek eljött a születésnapja. Az egész család tudta, hogy már csak néhány hónapja van hátra. Mint minden kisfiú, kért a szüleitől egy jó bőr lasztit, és boldogan játszott a születésnapján. Az anyukája közben sírt. Anya, te mit szeretnél? - kérdezte tőle a kisfiú? Hát, tudod, én néhány boldog napot szeretnék - válaszolta sírva az anyuka, s ennek valójában az volt az üzenete, hogy szeretném, ha meggyógyulnál, de tudom, hogy ez nem fog bekövetkezni. Erre a kisfiú a következőt válaszolta: Anya! Én vagyok leukémiás, nem te! Ha én kibírom, te is! Anya, mi most, MOST lehetnénk együtt boldogok, mert ma van a születésnapom!

Albert Einstein "I do not know with what weapons World War III will be fought with.."

I do not know with what weapons World War III will be fought with, but World War IV will be fought with sticks and stones.

Müller Péter "Aki jól szeret, az idővel nem 'kijózanodik', hanem egyre részegebb lesz.."

Aki jól szeret, az idővel nem 'kijózanodik', hanem egyre részegebb lesz. Ha láttál már öregeket, akik egy emberöltő után is szorosan fogják egymás kezét, tudod, miről beszélek. Ritka, de még van ilyen.

Pál Feri "Nem az a legnehezebb feladatunk, hogy belássuk, fontos a megbocsátás.."

Nem az a legnehezebb feladatunk, hogy belássuk, fontos a megbocsátás - a legtöbb ember ezt magától is tudja -, hanem, hogy felismerjük és elfogadjuk: a megbocsátás útja a haragon keresztül vezet. Akkor beszélhetünk hiteles megbocsátásról, ha előtte átpasszírozzuk magunkat a bosszúvágyon, átéljük a vágyat, hogy a másiknak is úgy fájjon, ahogy nekünk. Amíg ezt megpróbáljuk elkerülni, mert azt gondoljuk, hogy a megbocsátás ellenében hat, addig nem jön létre hiteles megbocsátás - és a legtöbben ezen a ponton akadnak el. Őket én arra bátorítom: merjenek már haragudni! Engedjék meg maguknak, hogy egy ideig akár utálják is azt a valakit. Az utálat majd el fog tűnni - és jön az együttérzés.

Carl Gustav Jung "Szép és jó, ha Ön az egész világtól függőnek érzi magát, de nem ez a lényeg.."

Szép és jó, ha Ön az egész világtól függőnek érzi magát, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy Ön nem függő, és el kell kezdenie így érezni magát. A függőség érzése pusztán kitérési manőver. Ön épp egy ilyesfajta beállítottsággal bénítja meg magát, s emiatt nem tud a saját lábára állni. Az igazi út az Ön saját útja, és el kell szánnia magát arra, hogy ezt az utat járja.

Alan Bennett "Megpróbáltunk egy kis anarchista közösséget összehozni.."

Megpróbáltunk egy kis anarchista közösséget összehozni, de az emberek nem voltak hajlandók betartani a szabályokat.

Popper Péter "Sokat szidott rohanó életformánk nem egy emberben észrevétlenül.."

Sokat szidott rohanó életformánk nem egy emberben észrevétlenül kifejlesztette a zaklatottság, a túlingereltség igényét. Az ilyen ember önmaga idézi meg azt az életformát, ami miatt panaszkodik. Üresnek érzi az életét, ha nincs túlzsúfolva elintézendőkkel. Nem tud mit kezdeni magával, ha véletlenül akad egy üres órája. Megriad a csendtől, a rövid ideig tartó egyedülléttől is. Szükségletévé válik, hogy mindig történjen valami, mindig érje valamilyen inger. Ha egyebet nem tehet, gyorsan bekapcsolja a televíziót. Miért félünk a csendtől, az önmagunkkal maradástól? Miért bömbölnek a hegyek között, a vízparton a rádiók? Miért hagyjuk elveszni életünkből a vizek, a fák, a szél hangjait?

Taiszen Desimaru "Egyedül az számít, hogy mi történik itt és most."

Egyedül az számít, hogy mi történik itt és most. Ne gondolj a múltra és a jövőre, csak koncentrálj az "itt és most"-ra. Amikor vizelsz, csak vizelj; amikor alszol, csak aludj; és ugyanígy, amikor eszel, zazent gyakorolsz. sétálsz vagy szeretkezel. Koncentrálj a jelen cselekedetre és semmi másra. Ha nem vagy boldog itt és most, soha nem is leszel.