Richard Nixon "People have got to know whether or not their president is a crook.."

People have got to know whether or not their president is a crook. Well, I'm not a croock. I earned everything I've got.

Rita Rudner "I wonder if other dogs think poodles are members of a weird religious cult."

I wonder if other dogs think poodles are members of a weird religious cult.

William James "Genius means little more than the faculty of perceiving in an unhabitual way."

Genius means little more than the faculty of perceiving in an unhabitual way.

Ronald David Laing "Az élet nemi érintkezés útján terjedő fertőzés, amelynél a halálozási arány 100%"

Az élet nemi érintkezés útján terjedő fertőzés, amelynél a halálozási arány 100%

Tendzin Gjaco "Sose add fel! Bármi történjék is, ne add fel!"

Sose add fel! Bármi történjék is, ne add fel! Erősítsd meg szíved. Országodban túl sok energiát fordítanak az ész fejlesztésére, ahelyett, hogy a szívüket edzenék. Légy együtt érző, a barátaidon kívül mindenki mással is. Légy együtt érző, dolgozz lelked és egyben a világ békéjéért. Dolgozz a békéért, és hallgass rám: sose add fel. Nem számít, mi folyik körülötted, nem számít, mi történik. Sose add fel!

Ronald David Laing "Azok a dolgok, melyekről azt állítjuk, hogy vannak.."

... Azok a dolgok, melyekről azt állítjuk, hogy vannak, nem azonosíthatók magával a létezéssel. A "van" létige nem ezt vagy amazt a dolgot jelenti; konkrétan semmi, ugyanakkor minden konkrét dolog lehetőségének alapfeltétele. A "van" az a semmi, amely által minden létező létezik. Az alapfeltétele annak, hogy valami egyáltalán létezhessék, az, hogy viszonyíthassam valamihez, ami viszont nem az.

Más szóval: minden létező alapja a különböző létezők közötti viszony. Ez a viszony maga a meglét, minden dolog létezése, miközben minden egyes dolog létezése önmagában semmi. Az ember csak úgy alkothat, ha önmaga megnyilvánítása során meghaladja önmagát. Amit pedig alkot, amiből és amivé alkotja, tehát az anyag, az edény és a fazekasság egyaránt nem ő maga. Ő csupán tanú, médium; alkalom egy történésre, amelyre a létrehozott mű a bizonyíték.

Az ember végső soron nem arra született, hogy fölfedezzen mindent, ami van, de nem is termelésre, még csak kommunikációra vagy feltalálásra sem, hanem hogy lehetőséget teremtsen a nemlétezőnek a létezésre.

Ha valaki átéli, hogy az alkotás örökös folyamatának médiuma, túljut minden depresszión, megszabadul a hiú dicsőség, a múlt, sőt a káosz és üresség kergetésétől, eljut a nemlétezőből létezőt teremtés misztériumába, s akár addig a nagy megszabadulásig is, amit az átmenet jelent aközött, hogy nem fél semmitől, egészen annak felfedezéséig, hogy egyáltalán nincs is mitől félni. Az ember persze bármelyik ponton eltévedhet, legkönnyebben éppen a cél közvetlen közelében.

Popper Péter "Minden fényforrás és melegség kialszik, kihűl, ha nem kap fűtőanyagot, táplálékot.."

Minden fényforrás és melegség kialszik, kihűl, ha nem kap fűtőanyagot, táplálékot. A kapcsolatok fűtőanyaga a törődés. Két ember együttélését legjobban a megszokás, a mindennapok elszürkülése veszélyezteti. Egy tartós együttélésben is szükségünk van mindarra a gyengédségre, csábításra, törődésre, ami az udvarlás idején természetes volt. E nélkül minden kapcsolat elsötétedik és kihűl. Az ok legtöbbször nem a szeretetlenség, hanem csak a kényelmesség, a lustaság - de túl nagy árat kell fizetni érte. Az ember is - ahogy a növény - arra fordul, ahonnét fény és melegség sugárzik rá.

Wass Albert "Küszöbön áll a nap, az az egyetlen egy nap az évben, mely hivatalosan is a szereteté.."

Küszöbön áll a nap, az az egyetlen egy nap az évben, mely hivatalosan is a szereteté. Háromszázhatvanöt nap közül háromszázhatvannégy a gondjaidé, a céljaidé, munkádé, és a szereteté csupán egyetlen egy, s annak is az estéje egyedül. Pedig hidd el, Ismeretlen Olvasó, fordítva kellene legyen. Háromszázhatvannégy nap a szereteté, s egyetlen csak a többi dolgoké, s még annak is elég az estéje.

Müller Péter "Egyetlen dolgod, hogy ne add át magad negatív érzéseidnek.."

Egyetlen dolgod, hogy ne add át magad negatív érzéseidnek. Kívülről csak az jön, ami belül már megszületett.

Pál Feri "Évek óta azt halljuk, hogy kiüresedett a karácsony"

Évek óta azt halljuk, hogy kiüresedett a karácsony. Az ünnepeink azonban olyanok, amilyenek mi vagyunk. Ha bennünk támadt egy hiány vagy űr, ha a mi érzékenységünk megkopott, az a karácsonyainkon is tükröződik. Ilyenkor mondjuk, hogy az ünnep mélysége már nem érhető el, csak rohanunk, vásárolunk. Valójában nem a karácsony kopott meg, ez inkább annak az embernek az üressége, akinek hiányzik valami, valaki, és a karácsony sajátos tükröt tart elé. Az ünnepen keresztül csak látványossá válnak ezek a hiányok, problémák. A karácsony üzenetét az tudja jól érzékelni, aki ezt az ünnepet egész évben magában hordozza.

Anthony de Mello "Ne a szavakra figyelj, hanem az üzenetre!"

Ne a szavakra figyelj, hanem az üzenetre! A szavak (és fogalmak) a valóságnak csak jelzései, nem tükröződései. Ahogy a kelet misztikusai állítják: 'Amikor a bölcs a holdra mutat, a féleszű csak az ujjat látja.'

Márai Sándor: Füves könyv - Arról, hogy sokat kell sétálni

A séta az élet legemberibb életütemét fejezi ki. Aki sétál, nem akar eljutni sehová, mert ha célzattal és úti céllal ered útnak, már nem sétál, csak közlekedik. A sétáló útközben, minden pillanatban, megérkezett a séta céljához, mely soha nem egy ház vagy fatörzs, vagy szép kilátás, csak éppen ez a levegős és közvetlen érintkezés a világgal. Egy ember, aki lassan elvegyül a tájjal, része lesz egy erdőnek vagy mezőnek, ütemesen átadja magát a természet nagy díszletei között az örök valóságnak, az időtlen világi térnek, minden pillanatban úgy érzi, hazatért séta közben. A séta a teljes magány. Egy szobában könyvek és tárgyak vannak körülötted, melyek életed feladataira és kötelességeire figyelmeztetnek, a munkára vagy a hivatásra. Aki sétál, megszabadult munkájától, egyedül van a világgal, lelkét és testét átadja az ősi elemeknek. Gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhatsz. Nagyszerű dolog ez.

Müller Péter "Amit az ember magára hagy, amivel nem törődik, az bekoszolódik..."

Amit az ember magára hagy, amivel nem törődik, az bekoszolódik... Ez a lelkünkkel is így van. És a kosz a koszt vonzza. Sötét gondolat a sötétséget, félelem a félelmet, hiúság a hiúságot, önzés az elvakultságot és a halált. Amire hangolod magad, azt fogadod magadba. Annak leszel médiuma, eszköze, tettestársa és megvalósítója.

Feldmár András "Szeretni csak közelről lehet. A szeretet aktív munka.."

Szeretni csak közelről lehet. A szeretet aktív munka annak érdekében, hogy a szeretett ember élete könnyebb és gazdagabb legyen. Tisztelni lehet messziről is, passzívan is. Néha élet-halál kérdése, hogy meg kell szakítani a kapcsolatot egy romboló, mérgező másikkal. Még akkor is, ha ez a másik egy testvér vagy szülő. Ki lehet mondani, hogy addig, amíg ezt-és-ezt a másik nem hagyja abba vagy nem teszi, addig nem akarok vele kapcsolatot.

Weöres Sándor "Ne azt nézd, hogy az embereknek mijük nincsen, hanem hogy mijük van.."

Ne azt nézd, hogy az embereknek mijük nincsen, hanem hogy mijük van; mert még a legnyomorultabbnak is van olyan lelki kincse, mely belőled hiányzik. Kifogásolni, fölényeskedni bárki tud; tanulj meg mindenkitől tanulni.

Müller Péter "Az 'itt és most' pillanatát nagyon nem szereti az egónk.."

Az 'itt és most' pillanatát nagyon nem szereti az egónk. Lázadni kezd, mert sem itt, sem ott nem jó neki: élete legnagyobb szerelmét öleli éppen, két szeme csukva, de lelki szeme már az óráját nézi: mit kell majd csinálnia öt perc múlva... Megnyeri a főnyereményt, de amikor rádöbben, hogy az adót levonták belőle, bosszús lesz, és nem boldog. Az egó örök változásban él, s még az életösztönnél is mélyebb meggyőződése, hogy jobb lesz máshol és ezután. Valójában az egónak mindig rossz. Valami mindig kell neki, s egyetlen vágya sem tud úgy beteljesülni, hogy abból ne hiányozna még valami: rendszerint a lényeg.

Popper Péter "A fontos dolgokat nem lehet 'kicsit' csinálni.."

A fontos dolgokat nem lehet 'kicsit' csinálni. Az ember nem lehet egy kicsit terhes, egy kicsit vérbajos, egy kicsit halott. A modern kor emberének a száz százalékkal van a legtöbb baja. Az élethelyzetek, emberi kapcsolatok, feladatok teljes, maradéktalan vállalásával. Szeretünk mindenütt kiskapukat hagyni, szívesen kiegyezünk félúton. Ám kikerekedhet-e ebből hiteles élet?

Pál Feri - Belső utakon "Ha a szüleimmel való kapcsolatot sok negatív élmény is terheli..."

Ha a szüleimmel való kapcsolatot sok negatív élmény is terheli, de belül mégsem sikerül eljutni a haragig, akkor az irántuk érzett szeretetem nagyon akadályozott lesz. Ha azonban önmagamat egy folyamatban látom, akkor beleengedhetem magam a haragba is, és akár egy fél évig nagyon utálhatom apát, mert tudom, hogy a harag megélése a megbocsátás elengedhetetlen feltétele, és nem gondolom, hogy ezzel az iránta érzett tiszteletet megsérteném. Ha úgy látom magam, mint egy olyan valakit, aki valahonnan valahova tart, megengedhetem magamnak, hogy aktuálisan haragudjak is - és a haragon keresztülmenve egy sokkal mélyebb szeretethez juthatok el. Különben megmaradok az ambivalenciáknál. Szeretem, de nem szívesen találkozom vele. Tisztelem, de nem szeretem. Ha azonban a harag egy folyamat részeként jelenik meg, én annak a végén a kiengesztelődést látom.

Szarvas Krisztina "...szeretem, ahogy a Karácsony körülvesz. De azt talán még jobban, hogy ez az ünnep lehetőséget ad.."

...szeretem, ahogy a Karácsony körülvesz. De azt talán még jobban, hogy ez az ünnep lehetőséget ad, hogy ha máskor nem is, most itt az alkalom, hogy a családok együtt legyenek, vagy, hogy végre halljuk azt az egy szót egymástól: szeretet. Megteremtsük a békét és kapjunk egy kis figyelmet. A legjobb az lenne persze, ha ezekre mindig jutna időnk, nem csak az ünnepek alatt, de még mindig jobb így, mintha a Karácsony is nyomtalanul múlna el. Boldog, békés karácsonyi várakozást kívánok mindenkinek!