Popper Péter "Két szabad ember életét érzések, gondolatok, élmények, örömök és kínlódások megosztása ötvözi össze.."

Két szabad ember életét érzések, gondolatok, élmények, örömök és kínlódások megosztása ötvözi össze. De a megosztás is mérték szerint történjen. Minden embernek joga van ahhoz, hogy a lelkében egy kis kamrát megtartson önmagának. Ez csak az övé. Ennek az ajtaját nem kell kinyitni.

Boldizsár Ildikó "A mesék azért nyűgözik le a gyerekeket, mert a világot olyannak láttatják, amilyen az valójában.."

A mesék azért nyűgözik le a gyerekeket, mert a világot olyannak láttatják, amilyen az valójában: a határtalan lehetőségek birodalmának. Ezek a lehetőségek nem anyagi természetűek, hanem abból a világlátásból fakadnak, amely a mesei és a gyermeki gondolkodást összeköti: miként a hős mindig több, mint mi magunk vagyunk, akképpen a világ is több, mint amennyit képesek vagyunk felfogni belőle.

Antoine de Saint-Exupéry "Nem akkor alkottál tökéleteset, ha már nem tudsz mit hozzátenni, hanem ha már nem tudsz mit elvenni belőle."

Nem akkor alkottál tökéleteset, ha már nem tudsz mit hozzátenni, hanem ha már nem tudsz mit elvenni belőle.

József Attila: Uram!

József Attila: Uram!

Nagy bánatomnak égő csipkebokrán,
Ó én Uram, hogy megjelentél nékem,
Tán már nem is bús fájdalmam lobog,
Te tündökölsz e fonnyadt büszkeségen.

Átlátsz, tudom, a bűnök cifra gyolcsán,
Erény rongyán, bátorság mentebőrén,
Mégis mindent levetkezem, Uram,
S elődbe küldöm lelkem szűzi pőrén.

Dús életemnek ifju vára omlott
Mohos magánnyá szépült és ma benne
Csak csipkebokrok nőnek, ó pedig
Egy lánynak csókja mind liliom lenne.

Uram, ki küldtél büszke vár urának,
Engedd, már lelkem riadót ne fujjon.
Szelíd remeteként az öregek
Szűk szíve odvas odujába bujjon.

1923. Július 28.

Andrew Matthews: Élj Vidáman "Rendkívül érdekes módon sok ember elfogadja, hogy az egész világegyetemet törvények irányítják.."

Rendkívül érdekes módon sok ember elfogadja, hogy az egész világegyetemet törvények irányítják, de amikor a saját életükről, sikereikről és bukásaikról van szó, akkor sorsról, szerencséről, “szerencsés véletlenekről” beszélnek. Pedig te is a világegytem része vagy, és a te életed is teljesen azoknak a törvényeknek engedelmeskedik, amelyeknek a Hold, a csillagok és a kertedben növő gaz. És te vagy annak az oka, ami az életedben történik. Te okozod a gondolataiddal.

Fonyódi Tibor "A XX. századtól kezdődően az emberiség elhitette magával, hogy elindult.."

A XX. századtól kezdődően az emberiség elhitette magával, hogy elindult a Teremtő felé vezető úton: atomenergia, számítástechnika, hírközlés, űrhajózás. Hittük, hogy eljutottunk a csúcsok csúcsára, és gúnyos mosollyal az arcunkon fikáztuk a középkort, az ókort, miközben fellengzősen beszéltünk arról, hogy maholnap a halhatatlanság a kitűzött cél, és nem vettük észre, hogy milliók halnak éhen a tönkretett természet miatt, és a világvárosokban úgy kellett átugrálnunk a földön fekvő narkómámorban fetrengő idiótákat, mint atlétának a vizes árkot...Ha az átlagot veszi, akkor azt tapasztalja, Mr. Wilson, hogy csöppet sem vagyunk intelligensebbek az ókori vagy a középkori embereknél, a különbség csak az ismeretanyag mélységében rejlik.

Szepes Mária "Tapasztaltad-e már, hogy ami könnyű, erőfeszítés nélkül végigvihető számodra.."

Tapasztaltad-e már, hogy ami könnyű, erőfeszítés nélkül végigvihető számodra, az nem igazi értéke sorsodnak? Már tudod. Átélted. Nem tanulsz újat belőle. Hajlandó vagy-e már elfogadni azt, hogy egyedül attól nőnek lelki izmaid, ami nehéz, fájdalmas erőfeszítéseket kíván?

Leon Uris: Szentháromság "Aztán egyszer ránéztem valakire, aki más volt, mint bárki, akit eddig láttam..."

Aztán egyszer ránéztem valakire, aki más volt, mint bárki, akit eddig láttam és azt mondtam magamban, a legnagyobb bolond volnék, ha már egyszer felfogtam, milyen áldás ért és mégsem tennék semmit.

Prof. Dr. Bagdy Emőke "A kaleidoszkópeffektus azt ígéri: ha egy kicsit elmozdítasz valamit.."

A kaleidoszkópeffektus azt ígéri: ha egy kicsit elmozdítasz valamit a kedvező irányban az életedben, akkor az egész életmintázat változik meg. Ez pedig nagy esély! Változtass, és élvezd a pozitív eredményeket!

Pál Feri "Placid atya beszámolójából tudjuk, hogy a Gulagon a rabok örömolimpiát rendeztek.."

Placid atya beszámolójából tudjuk, hogy a Gulagon a rabok örömolimpiát rendeztek. Gondolom, nem kell külön részleteznem, hogy a Gulag milyen hely volt, és még azt sem lehetett tudni, hogy aki oda került, az valaha távozhat-e onnan. De attól még voltak örömeik - sőt, az okozott nekik nehézséget, hogy egy egész napon keresztül fejben tartsák, aznap milyen örömök érték őket (mert olyan sok volt), hogy este el lehessen dönteni, ki volt a győztes. Napi 14-15 öröm alatt nem lehetett nyerni! A Gulagon! Ez azt jelenti számunkra, hogy az örömnek spirituális gyökerei vannak. Az örömöt leginkább az alapozza meg, ha valakiben meggyőződéssé tudott válni, hogy élni jó! Ha ez valakiben meggyőződéssé vált, akkor az az örömök kifogyhatatlan lehetőségét biztosítja számára!

Dr. Vekerdy Tamás "Aki megéli az érzelmi biztonságot, az ért ahhoz, hogy ráfeküdjön – mint amikor hanyatt fekszünk a vízen.."

Aki megéli az érzelmi biztonságot, az ért ahhoz, hogy ráfeküdjön – mint amikor hanyatt fekszünk a vízen – a benne zajló belső áramlatokra. Össze vagyunk kötve az egész természettel, és ez minket mindenben segít, ha nem vagyunk görcsben. Minél inkább görcsben vagyunk, minél inkább csak tudatosak vagyunk, annál jobban leszakítjuk és kizárjuk magunkat ebből az áramlásból. Ha rémülten összehúzódom, lesüllyedek a víz alá. Ha lazán elfekszem a víz színén – fennmaradok.

Csernus Imre - Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak? "Mindenkinek az aktuális érettségi fokának megfelelő vágyai vannak.."

Mindenkinek az aktuális érettségi fokának megfelelő vágyai vannak. Régebben emiatt mindig elégedetlen voltam. Ha megszereztem, amire vágytam, akkor máris jött a következő vágy, amiért hajtani kellett. Pénz, státusz, siker… Mindezt elértem, de közben sosem éreztem jól magam. Igazából nem volt jó. Az emberek zöme felületesen szemléli a dolgokat, és azt hiszik, hogy ha valaki magas egzisztenciával vagy presztízzsel rendelkezik, az biztosan boldog. Holott ez nem elég. Sokan ezért elsősorban pénzre és presztízsre vágynak, de miután megszerzik ezeket, mégis üres marad az életük. Tehát már a vágyaikat is rosszul pozicionálják.

Pál Feri: A függőségtől az intimitásig "Egy meghitt kapcsolatban az igazságosság, az adok-kapok egyensúlya nem az egyenlőségen.."

Egy meghitt kapcsolatban az igazságosság, az adok-kapok egyensúlya nem az egyenlőségen, hanem az azon túlmutató, azt felülmúló méltányosságon alapszik. Nem vagyunk egyformák, egy kapcsolatba nem ugyanolyan örökséggel érkezünk. Van, amiben többre, más területen kevesebbre vagyunk képesek. A bensőséges kapcsolatban mindezzel számolni tudunk, így a kölcsönösség a méltányos igazság alapján szilárdulhat meg. Hiszen a többől többet, a kevesebből kevesebbet lehet adni.

Cecelia Ahern "Ha bármelyikünk is azt képzelte, hogy valami nagyon különleges kezdődik el.."

Ha bármelyikünk is azt képzelte, hogy valami nagyon különleges kezdődik el kettőnk között ezekben a percekben - nyilván mindketten ezt hittük - le kellett szállnunk a földre, mert pillanatok alatt kiderült, hogy ugyanott tartunk, ahol abbahagytuk.

Miguel de Cervantes "That's the nature of women not to love when we love them, and to love when we love them not."

That's the nature of women not to love when we love them, and to love when we love them not.

Miguel de Cervantes "Too much sanity may be madness and the maddest of all, to see life as it is and not as it should be."

Too much sanity may be madness and the maddest of all, to see life as it is and not as it should be.

Popper Péter "Kezdetben elhittük, hogy a felnőttek mindig becsületesek, a családtagok mindig szeretik egymást.."

Kezdetben elhittük, hogy a felnőttek mindig becsületesek, a családtagok mindig szeretik egymást, a cigány lop, az angol hidegvérű, a német rendszerető, a magyar lovagias. Azután élni kezdtünk a világban, és mindenfélét tapasztaltunk. Ezért vagy a véleményünket korrigáljuk a tapasztalatainknak megfelelően, vagy a tapasztalatainkat értékeljük át és hamisítjuk meg, amíg látszólag már igazolják előzetesen kialakult véleményünket. Az első esetben megismeréshez jutunk, a másodikban előítéletekhez.

Miguel de Cervantes "To withdraw is not to run away."

To withdraw is not to run away.

Miguel de Cervantes "I can tell where my own shoe pinches me."

I can tell where my own shoe pinches me.

Miguel de Cervantes "Love not what you are but only what you may become."

Love not what you are but only what you may become.

Miguel de Cervantes "'Tis said of love that it sometimes goes, sometimes flies; runs with one.."

'Tis said of love that it sometimes goes, sometimes flies; runs with one, walks gravely with another; turns a third into ice, and sets a fourth in a flame: it wounds one, another it kills: like lightning it begins and ends in the same moment: it makes that fort yield at night which it besieged but in the morning; for there is no force able to resist it.

Miguel de Cervantes "One man scorned and covered with scars still strove with his last ounce of courage.."

One man scorned and covered with scars still strove with his last ounce of courage to reach the unreachable stars; and the world will be better for this.

Miguel de Cervantes "Nincsen olyan emlékezés, melyet az idő el ne törölne, sem olyan fájdalom, melyet a halál meg ne szüntetne."

Nincsen olyan emlékezés, melyet az idő el ne törölne, sem olyan fájdalom, melyet a halál meg ne szüntetne.

Miguel de Cervantes "A fiatalembereknél a szerelem legtöbbször nem egyéb, mint étvágy, ha kielégült, megsemmisül."

A fiatalembereknél a szerelem legtöbbször nem egyéb, mint étvágy, ha kielégült, megsemmisül.

Márai Sándor "Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy ember fenntartás nélkül engedje szeretni magát.."

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy ember fenntartás nélkül engedje szeretni magát. Bátorság, csaknem hősiesség. A legtöbb ember nem tud szeretetet adni és kapni, mert fél a bukástól. Szégyelli, hogy odaadja, s még sokkal inkább szégyelli, hogy kiadja magát a másiknak, elárulja titkát. Azt a szomorú, emberi titkot, hogy szüksége van gyengédségre, nem tud meglenni nélküle.

Dan Millman "Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik..."

Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, az sosem lesz elég.

Müller Péter "Az igazi szeretet nem ismeri a múlt időt. Ami elmúlhatott, az nem volt igazi szeretet. Csak az előszobája."

Az igazi szeretet nem ismeri a múlt időt. Ami elmúlhatott, az nem volt igazi szeretet. Csak az előszobája.

Pál Feri: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak? "Mindaddig, amíg az ember az erőfeszítéseivel csak saját magára irányul, sosem lesz boldog.."

Mindaddig, amíg az ember az erőfeszítéseivel csak saját magára irányul, sosem lesz boldog. Úgy még senki sem lett boldog, hogy állandóan önmagával volt elfoglalva, és azzal, hogy boldog akar lenni. A boldogság egyik ősellensége az énközpontúság és a görcsös önmegvalósítási szándék. A boldogságra ugyanis közvetlenül nem lehet törekedni. Az olyan kincs, amit ajándékba kapunk. A boldogság az embert egyszer csak meglepi – de azért, hogy ez megtörténhessen, nagyon sok mindent tehetünk. Ha hosszú távú, akár életre szóló, sőt a földi életen túlmutató életcélokra irányulunk, és azoknak odaadjuk magunkat, annak következtében igenis lehetünk boldogok.

Pál Feri - Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak?

Ha én arra vágynék, hogy amit mondok, az mindenkinek nagyon tessen, az egy kielégíthetetlen hiánymotivált vágy lenne. Biztos, hogy nem lesz így, és ha erre törekszem, akkor szükségszerűen csalódnom kell. Majd bolond leszek erre vágyakozni! Arra áhítozom, hogy ami tőlem telik, megtegyem. Hogy ahogy csak el tudom mondani, a tehetségem szerint, elmondjam. Ha ez sikerül, boldog vagyok. Hogy ti ezt hogyan értékelitek, az már a ti dolgotok, hiszen én mindent megtettem, amit bírtam, ennél többet nem tudok!

Michael Caine "Azért akartam Oscar-díjat nyerni, hogy több olyan forgatókönyvet kapjak, amin nincsenek.."

Azért akartam Oscar-díjat nyerni, hogy több olyan forgatókönyvet kapjak, amin nincsenek rajta más színészek kávéfoltjai.

René Ocasio Galarza "A magány soha nem rosszabb, mint valakinek a társaságában."

A magány soha nem rosszabb, mint valakinek a társaságában.

Mark Cuban "Nem számít, hányszor vallasz kudarcot. Nem számít, hányszor sikerül majdnem.."

Nem számít, hányszor vallasz kudarcot. Nem számít, hányszor sikerül majdnem. Az üzleti életben csupán az számít, hogy egyszer sikerüljön jól. Akkor mindenki elmondja, mekkora szerencséd van.

Lewis Grizzard "Az embernek leginkább csak kellemes gondolatai támadhatnak a saját kertjében termett"

Az embernek leginkább csak kellemes gondolatai támadhatnak a saját kertjében termett paradicsom fogyasztása közben.

Kertész Imre: Sorstalanság "A szeretetet nem a szavak, hanem a tettek bizonyítják."

A szeretetet nem a szavak, hanem a tettek bizonyítják.

Robert Green Ingersoll "Az öszvér nem lehet büszke az elődeire, és nem remélhet utódokat."

Az öszvér nem lehet büszke az elődeire, és nem remélhet utódokat.

Catherine Zeta-Jones "Az életem kicsit hamupipőkés. Igaz, sokszor kellett hamut söpörnöm."

Az életem kicsit hamupipőkés. Igaz, sokszor kellett hamut söpörnöm.

Pál Feri "Amikor már bizonyos kort elérünk, látjuk, hogy vannak vágyaink, amelyekért, ha sokat dolgozunk.."

Amikor már bizonyos kort elérünk, látjuk, hogy vannak vágyaink, amelyekért, ha sokat dolgozunk, beteljesülnek. És vannak vágyaink, amelyeket valami miatt minden erőfeszítésünk dacára sem tudunk elérni, és sorra kapjuk a sorstól jelzéseket, hogy ezekről le kéne mondanunk. Az élet senkinek sem ad meg mindent - boldog az az ember, aki ezt el tudja fogadni.

Weöres Sándor: A teljesség felé "A szabály semmit sem ér, ha elhatározásszerűen viseled.."

A szabály semmit sem ér, ha elhatározásszerűen viseled, ha komoran és konokul csörömpöl rajtad; a szabály akkor jó, ha érzéseidbe ivódik és finoman, hajlékonyan támogat.

Daniel Alves "Aki fél a vereségtől, az a győzelembe menekül."

Aki fél a vereségtől, az a győzelembe menekül.

Albert Einstein "Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne.."

Bárki úgy határoz, hogy az igazság és tudás ítészeként útra kél, biztos lehet benne, hogy hajótörést szenved az istenek hahotájának elsöprő viharában.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij "Aki szívből tud kacagni, jó ember."

Aki szívből tud kacagni, jó ember.

Sebastian Kneipp "A tétlenség gyengít, a gyakorlás erősít, a túlterhelés árt."

A tétlenség gyengít, a gyakorlás erősít, a túlterhelés árt.

Charles Kettering "A feltaláló 999-szer vall kudarcot, de ha egyszer sikerül neki, már elégedett.."

A feltaláló 999-szer vall kudarcot, de ha egyszer sikerül neki, már elégedett. A kudarcait egyszerűen próbafelvételeknek tekinti.

Király Júlia "A fegyelmezett munka nem egyenlő a gépiességgel."

A fegyelmezett munka nem egyenlő a gépiességgel.

Robert Orben "Minden reggel, mikor felkelek, megnézem a Forbes listáját Amerika leggazdagabb embereiről.."

Minden reggel, mikor felkelek, megnézem a Forbes listáját Amerika leggazdagabb embereiről. Ha nem vagyok rajta, elmegyek dolgozni.

Dr. Csernus Imre "Ha elutasítom az öregedés tényét, akkor elkezdem takargatni. A takargatás egyféle fájdalom.."

Ha elutasítom az öregedés tényét, akkor elkezdem takargatni. A takargatás egyféle fájdalom, hisz valamit nem akarok elviselni.

Federico Fellini "Minden műalkotás önéletrajz is egyben. A gyöngy a kagyló önéletrajza."

Minden műalkotás önéletrajz is egyben. A gyöngy a kagyló önéletrajza.

Andrew Matthews "Először tegyél félre, és csak azután költs!"

Először tegyél félre, és csak azután költs!

Angelina Joile "Ha kapni akarunk valamit az élettől, az az egyetlen lehetőség, ha belevetjük magunkat."

Ha kapni akarunk valamit az élettől, az az egyetlen lehetőség, ha belevetjük magunkat.