Erich Fromm "Szeretni valakit, az több, mint egy erős érzés: az döntés, ítélet és ígéret."

Szeretni valakit, az több, mint egy erős érzés: az döntés, ítélet és ígéret.

Eckhart Tolle "Bármit is tartalmaz a jelen pillanat, fogadd el, mintha magad választottad volna azt!"

Bármit is tartalmaz a jelen pillanat, fogadd el, mintha magad választottad volna azt! Mindig vele működj, s ne ellene! Tedd barátoddá és szövetségeseddé, ne pedig az ellenségeddé! Ez csodálatosan át fogja alakítani egész életedet.

Szepes Mária "Hosszú és különös tapasztalatokkal teli életem alatt megtanultam, hogy az embereket.."

Hosszú és különös tapasztalatokkal teli életem alatt megtanultam, hogy az embereket hagyni kell a maguk módján élni. Hiábavaló és téves erőlködés őket kierőszakolni abból, amit tapasztalniuk kell, mert akkor megkeresik maguknak másutt ugyanazt a helyzetet. Nem mondom, sok önuralom kell hozzá, tehetetlenül nézni, mint rohan valaki a vesztébe saját akaratából, minden figyelmeztetés ellenére... de idővel belejön az ember.

Daniel Goleman "Utállak! - Én pedig szeretlek.."

- Utállak!
- Én pedig szeretlek.
- Utállak.
- Én akkor is szeretlek.
- Én utállak!
- Hát én akkor is szeretlek.
- Én is szeretlek.

Ruut Veenhoven "A boldogság annak a fokmérője, hogy mennyire szeretjük az életünket. "

A boldogság annak a fokmérője, hogy mennyire szeretjük az életünket.

Popper Péter "Szerintem az ember valódi erkölcsi és szellemi fejlődése semmiféle gyakorlati hasznot nem hoz.."

Szerintem az ember valódi erkölcsi és szellemi fejlődése semmiféle gyakorlati hasznot nem hoz. Nem tanít meg arra, hogyan kell karriert csinálni, sok pénzt keresni, vagy sikereket elérni a szerelemben; nem véd meg a betegségektől, nem teszi könnyebbé az életet. Sőt, nehezíti az ember életútját, nemegyszer megmosolyogni való „balekot” formál belőle. Igaz, Assisi Szent Ferenc valami olyasmit mondott, hogy a balek a leggazdagabb: százszor is ki lehet fosztani, és még mindig van miből!

Hamvas Béla "Az aranykor nem történeti korszak, hanem állapot, és ezért minden időben jelen van.."

Az aranykor nem történeti korszak, hanem állapot, és ezért minden időben jelen van; csak attól függ, hogy van-e valaki, aki megvalósítja.

Popper Péter "Abban higgyetek, amit életre akartok kelteni. Istenben, ha Istent akarjátok életre hívni.."

Abban higgyetek, amit életre akartok kelteni. Istenben, ha Istent akarjátok életre hívni. Sátánban, ha a Sátánt akarjátok életre hívni. Önmagatokban, ha önmagatokat akarjátok életre hívni. Az Örök Életben, ha örökké akartok élni. A Halálban, ha a nemlétre vágytok. Amiben hisztek, az számotokra - van. Amiben nem hisztek, az számotokra - nincs.

Dr. Haraszti László "Ha valakit megcsalnak, nem az a jó kérdés, amit a partnerek ilyenkor fel szoktak tenni egymásnak:"

Ha valakit megcsalnak, nem az a jó kérdés, amit a partnerek ilyenkor fel szoktak tenni egymásnak: mitől jobb ő, mint én? Mennyivel jobb? Ez nem ad magyarázatot arra, hogy miért csábult el a másik. Nem ezt, hanem azt kell kérdezni: a partner mit szeretett jobban önmagában a másik kapcsolat révén, mire talált rá önmagában azáltal, hogy egy külső kapcsolatot létesített? A válságba került kapcsolat ezekből az információkból tudna erős alapot nyerni, hogy újraszervezze magát.

Feldmár András "Minden módszer egy cumi. Módszer nélkül szorong az ember..."

Minden módszer egy cumi. Módszer nélkül szorong az ember. Akinek módszere van, az tudja mit kell tenni. Hitre, reményre és szeretetre van szükség ahhoz, hogy az ember kivárja hogy mi is a helyzet, hogy megvizsgálja, belekérdezzen,(angolul "inquire"). A módszer az az INQUIRY. Inspirálom az ottlévőket, hogy vizsgálják meg velem, mi van. Miért nem élvezzük egymást és az életünket? Mert ha igen, akkor együnk, igyunk, táncoljunk, csókolózzunk... Ha nem, baszd meg, akkor beszélgessünk addig amíg el nem tűnnek a gátak amik miatt nincs boldogság, vidámság, "conviviality".

Peter Soyer Beagle "A hősnek joga van ahhoz, hogy a története boldog véget érjen, ha egyszer eljön az ideje."

A hősnek joga van ahhoz, hogy a története boldog véget érjen, ha egyszer eljön az ideje.

Peter Soyer Beagle "Egyetlen zsarnok vára sem lehet teljesen kész átok nélkül."

Egyetlen zsarnok vára sem lehet teljesen kész átok nélkül.

Miguel de Cervantes "Az idézet hosszú tapasztalatokon alapuló rövid mondat."

Az idézet hosszú tapasztalatokon alapuló rövid mondat.

Popper Péter: Lélekrágcsálók "Egy átsuhanó érzelemért, egy elmaradt empátiás indíttatásért, egy gonosz asszociációért nem felelsz.."

Egy átsuhanó érzelemért, egy elmaradt empátiás indíttatásért, egy gonosz asszociációért nem felelsz. Az olyan, mint egy átsuhanó madárraj a házad felett. De ha fészket raknak az eresz alatt, tojást költenek, szaporodni kezdenek - az már nem ugyanaz. Vagyis, ha helyt adsz az életedben a rossz gondolatoknak, a gyűlöletnek, az aljas indítékoknak, azért felelsz. Ez az a pont, ahol tőled is függnek már a dolgok. Hogy nagyra tenyészted-e magadban a közönyt, a gyűlöletet, vagy gátat szabsz nekik.

Carl Sandburg "Nem történik olyan, amit ne előzne meg egy álom."

Nem történik olyan, amit ne előzne meg egy álom.

Pál Feri "Amikor önmagunk felé haladunk, akkor először viszonylag könnyen tudunk menni.."

Amikor önmagunk felé haladunk, akkor először viszonylag könnyen tudunk menni, de aztán mindig jön egy rettenetesen zűrzavaros, nagyon sok félelmetes belső tartalommal és a múltunk el nem rendezett dolgaival terhes szakasz. A lelki fejlődésünket éppen az szokta akadályozni, hogy ezen a zűrzavaron, ezen a sötétségen nem szívesen megyünk keresztül, a félelem és a kényelemszeretet visszatart. Holott ezt az utat egy bizonyos szintnél jobban nem lehet megkönnyíteni, és az, amire igazán vágyunk, a káoszon túl van. Nem találhatunk rá, ha nem merünk belépni a sötétségbe.

Müller Péter "Nem jó, ha valaki úgy olvas engem, hogy nem hajlandó észrevenni bennem a törött embert.."

Nem jó, ha valaki úgy olvas engem, hogy nem hajlandó észrevenni bennem a törött embert, az útkeresőt, a hozzá hasonlót, a vele együtt bajban levőt, a testvérét a közös, nehéz életben. Ha ő följebb tesz engem valamilyen oknál fogva, az nem jó. Tudjuk, hogy a lélek hajlamos erre, ezt a gyönge ember az erősnek vélttel szemben mindig megteszi. Én azonban nem kapaszkodó embereket szeretnék látni, hanem erőseket, akik önmagukba kapaszkodnak. Én edző vagyok, de a versenyt nekik kell megnyerniük. A felém irányuló szeretet és hála pedig nem nekem szól, hanem annak, aki általam megszólal.

Dr. Kígyós Éva "Gyerekeink a fejlődésünk, a változásunk katalizátorai, hiszen viselkedésükkel visszatükrözik mindazt.."

Gyerekeink a fejlődésünk, a változásunk katalizátorai, hiszen viselkedésükkel visszatükrözik mindazt, amit személyes példánk, nevelési szándékunk hozott létre bennük. Problémáik a mi problémáink tükörképei. Ezért is olyan nehéz meglátni a velük kapcsolatos nehéz helyzetekben azt, hogy nem csak őket kell megváltoztatni, hanem nekünk is el kell indulnunk a változás, a fejlődés útján.

"A barátságban minden gondolat, vagy remény szavak nélkül születik, közös és kimondhatatlan örömmel."

"A barátságban minden gondolat, vagy remény szavak nélkül születik, közös és kimondhatatlan örömmel."

Emmanuel Mounier "My freedom itself comes to me as something given: its supreme moments.."

My freedom itself comes to me as something given: its supreme moments are not those in which I exercise most will-power; they are moments rather of giving-away, or of offering myself to a freedom newly encountered or to a value that I love.

Müller Péter "Mester az, aki bennem a jobbat, a magasrendűt, az igazi énemet észreveszi..."

Mester az, aki bennem a jobbat, a magasrendűt, az igazi énemet észreveszi. Aki bennem meglátja az Istent. Ha ez nincs meg a másikban, ha csak elvárásai vannak, akkor nem ismer engem, akármilyen nagy tudású ember. És annak én nem adom oda magam. Alázatos csak olyan emberrel lehetek, aki megpillantja bennem a leendő mestert mint lehetőséget, aki meg akar szülni engem. Ezt érezni lehet. Ez a mester. Ha valaki csak többet tud vagy műveltebb nálam, az nem fog változtatni a minőségemen.

Popper Péter: Lélekrágcsálók

Most sajnos nem élhetek kedvem szerint, mert szigorlatozom. Most sajnos felvételizem. Most éppen skarlátom van, azért nem. Most házasodom, ez csak átmeneti időszak, most a feleségem terhes, ez is csak átmeneti időszak, most a gyerek még pici, átmeneti időszak, állást változtatok, átmeneti időszak. És eltelik az élet egy merő hazugságban, mert átmeneti időszak nem létezik. Amit az ember megél, az az élete. Késő a halál előtt rájönni, hogy húha, ez volt az életem! Azt gondolom, hogy maradékok nélkül végigélni azt, amit egy életkor, egy élethelyzet kínál - ez a titka annak, hogy jó vénségben és az élettel betelve haljunk meg.

Szendi Gábor "A pszichológia nem képes bejósolni egy ember viselkedését"

A pszichológia nem képes bejósolni egy ember viselkedését, múltjának legaprólékosabb ismerete alapján sem. Az ember története persze alakítja személyiségét, de nem határozza meg tetteit. Valakit életeseményei alakíthatnak félénkké, de ebből nem következik, hogy egy adott helyzetben gyáva lesz. Még a súlyos traumák sem „determinálnak” bejósolhatóan - mindig van választási lehetőségünk. A determinizmus szociológiai és statisztikai fogalom, de nem érvényes az egyénre. Még akkor is az egyén egyedi döntése határoz meg egy helyzetet, ha az aktuálisan egybeesik a bejósolt viselkedéssel.

Peter Soyer Beagle "Én hős vagyok. Ez mesterség, nem kevésbé, mint a szövés vagy a sörfőzés.."

Én hős vagyok. Ez mesterség, nem kevésbé, mint a szövés vagy a sörfőzés, és akárcsak azoknak, ennek is megvannak a maga szabályai, trükkjei, apró műfogásai. Megvan a módja, miként lehet meglátni a boszorkányokat, felismerni a mérgezett folyókat; vannak gyenge pontjai a sárkányoknak, és vannak válaszok a csuklyás idegenek találós kérdéseire. De a titok, ami egy hőst hőssé tesz, a dolgok rendjének ismerete. A disznópásztor nem veheti feleségül a királylányt, mielőtt útra nem kel kalandjaira, a kisgyermek sem kopogtathat a boszorkány ajtaján, mikor az éppen szabadságon van. A gonosz nagybácsit nem lehet leleplezni és ártalmatlanná tenni, mielőtt nem tesz valami gonoszat. Mindennek akkor kell megtörténnie, amikor eljött az ideje. Küldetéseket nem lehet csak olyan egyszerűen feladni, jóslatokat nem lehet hagyni megrothadni, mint a leszedetlen gyümölcsöt. Egyszarvúak maradhatnak egy ideig megmentő nélkül, de örökké nem. A boldog vég nem jöhet el a történet közepén.

Alexander Graham Bell "Időnként olyan sokáig bámuljuk a bezárult ajtót, hogy nem vesszük észre azt, amelyik kinyílt."

Időnként olyan sokáig bámuljuk a bezárult ajtót, hogy nem vesszük észre azt, amelyik kinyílt.

Steve Jobs "Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works…"

Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works…

"Non scholae sed vitae discimus" - Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk.

"Non scholae sed vitae discimus" - Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk.

A hosszútávú jó kapcsolat alapja a pontos elszámolás.

A hosszútávú jó kapcsolat alapja a pontos elszámolás.

Portia Nelson: Autobiography in five short chapters

 Autobiography in five short chapters
I

I walk down the street.
There is a deep hole in the sidewalk
I fall in.
I am lost ... I am helpless.
It isn't my fault.
It takes me forever to find a way out.

II

I walk down the same street.
There is a deep hole in the sidewalk.
I pretend I don't see it.
I fall in again.
I can't believe I am in the same place
but, it isn't my fault.
It still takes a long time to get out.

III

I walk down the same street.
There is a deep hole in the sidewalk.
I see it is there.
I still fall in ... it's a habit.
my eyes are open
I know where I am.
It is my fault.
I get out immediately.

IV

I walk down the same street.
There is a deep hole in the sidewalk.
I walk around it.

V

I walk down another street.

Portia Nelson: Önéletrajz öt rövid fejezetben

I. Sétálok az utcán.
Egy mély lyuk van a járdán.
Beleesem, elvesztem.
Nincs segítség.
Nem az én hibám.
Egy örökkévalóság kell, hogy kitaláljak.

II. Ugyanazon az utcán sétálok.
Egy mély lyuk van a járdán.
Úgy csinálok, mintha nem látnám.
Újra beleesem.
Nem tudom elhinni, hogy ugyanott vagyok.
De nem az én hibám!
Még nagyon hosszú idő telik el, míg ki tudok jönni.

III. Ugyanazon az utcán sétálok.
Egy mély lyuk van a járdán.
Látom, hogy ott van.
Mégis beleesem… ez puszta megszokás.
A szemem nyitva van. Tudom, hol vagyok.
Az én hibám!
Azonnal kijövök.

IV. Ugyanazon az utcán sétálok végig.
Egy mély lyuk van a járdán.
Megkerülöm.

V. Egy másik utcán sétálok végig.

Pilinszky János: Keringő



Pilinszky János: Keringő

A zongorát befutja a borostyán,
S a gyerekkori ház falát
Szétmállasztja a naplemente.

És mégis, mégis szakadatlanúl
Szemközt a leáldozó nappal
Mindaz, mi elmúlt, halhatatlan.

Vida Ági "Nagy hangsúlyt helyez a mai világ a gyerekek szellemi fejlődésére.."

Nagy hangsúlyt helyez a mai világ a gyerekek szellemi fejlődésére. Sokkal gyakrabban mondjuk azt, hogy 'milyen okos kisfiú/kislány vagy', mint azt, hogy 'milyen kedves vagy', 'milyen figyelmes vagy másokkal'. Ha az IQ fontosabb, mint az EQ, nagyon okos, de nem túl boldog generációk cseperednek fel egymás után.

Pál Feri "Ha én beszélgetek valakivel, aki nem tudja, mi a legmélyebb vágya, azt szoktam kérni tőle.."


Ha én beszélgetek valakivel, aki nem tudja, mi a legmélyebb vágya, azt szoktam kérni tőle: próbáljon felidézni magában egy olyan élethelyzetet – ami még azért az elviselhetőség és az elmondhatóság határán belül van –, amikor valami nagyon rossz történt vele. Ilyenkor nem a traumáiról kérdezem, azok túl mélyen vannak, azokat nem bántjuk. Csak olyan helyzetekről, amelyekben rosszul érezte magát. Amikor pedig már ott van ennek a rossz érzésnek a mélyén, ahol például azt gondolja magáról, hogy nem szerethető, hogy egyedül van, hogy senki sem segít neki, akkor kell megkérdezni tőle, hogy most mire vágysz? MOST mire vágysz? És ezt meg fogja tudni mondani! Egyszer csak a mély fájdalmából előtör a legmélyebb vágya. Ez a gyakorlat pillanatnyi fájdalommal jár, de utána egy elemi felismeréssel, hogy ebbe már bele tudok kapaszkodni, mert átéltem! Átéltem, erre vágyom – és nem adom kevesebbért az életem!

Szalai Vivien "Az emberek nem változnak, sőt! Az idő múlásával csak egyre rosszabbak lesznek. "

Az emberek nem változnak, sőt! Az idő múlásával csak egyre rosszabbak lesznek.

Gary Chapman "Minden ember legmélyebb érzelmi szükséglete, hogy szeressen és viszontszeressék.."

Minden ember legmélyebb érzelmi szükséglete, hogy szeressen és viszontszeressék. Ha érezzük mások szeretetét, képessé válunk a bennünk rejlő lehetőségek kibontakozására, ennek hiányában azonban csupán a túlélésért küzdünk

Gary Chapman "A szeretet nem törli el a múltat, de mássá teszi a jövőt."

A szeretet nem törli el a múltat, de mássá teszi a jövőt.

Gary Chapman "A negatív, elítélő szavak életre szólóan mély sebeket ejthetnek rajtunk. Aki szeret, az őszinte, de tapintatos."

A negatív, elítélő szavak életre szólóan mély sebeket ejthetnek rajtunk. Aki szeret, az őszinte, de tapintatos.

Veszett fejszenyél

veszett fejszenyél-
látom már az erdőt, de
hol a favágó?

Szerző/author: Tóth Kinga

Michelle Wild "Minél nagyobb, az anál jobb!"

Minél nagyobb, az anál jobb!

Alfred Bester "And the bar tender says to Renee Descartes, "Another beer?""

And the bar tender says to Renee Descartes, "Another beer?" And Descartes says, "I think not," and disappears

Alfred Bester: Tigris! Tigris! "Kik vagyunk mi, hogy a világ sorsáról döntsünk? Döntsön maga a világ!"

Alfred Bester: Tigris! Tigris!
Kik vagyunk mi, hogy a világ sorsáról döntsünk? Döntsön maga a világ! Kik vagyunk mi, hogy titkaink legyenek a világ előtt? Hadd tudja meg őket a világ, aztán döntsön önmaga sorsáról!" "Hiszek... Van hitem. ... Hiszek, de miben? ... Hiszek a hitben... Nem kell, hogy legyen valamink, amiben higgyünk. Csak a hit kell, hogy valahol van.

Popper Péter: Lélekrágcsálók "Mi az, hogy boldogság? Egy biztos: semmiképpen sem valami tartós állapot.."

Mi az, hogy boldogság? Egy biztos: semmiképpen sem valami tartós állapot. A boldogság extázis, egy fölszikrázó pillanat az ember életében - ám ezek a fölszikrázó pillanatok nagyon hamar kihunynak. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor föllőnek egy rakétát, és az egy pillanatra bevilágítja a tájat, aztán kialszik, és megint sötét lesz. A boldogság pillanatai is bevilágítják az ember életét egy rövid időre. Ami tartós állapot lehet, az az elégedettség.

Feldmár András "‎Ha azt akarom, hogy a partnerem egy olyan anya vagy apa legyen számomra, amilyen nekem soha nem volt.."

‎Ha azt akarom, hogy a partnerem egy olyan anya vagy apa legyen számomra, amilyen nekem soha nem volt, akkor azt a kapcsolatot elrontottam. Ez olyan, mintha leülnék egy asztalhoz, hogy igyak valakivel egy kávét, és amikor jönne a számla, látnám, hogy tízszer annyit kell fizetnem, mint amennyit gondoltam. Akkor a pincér azt felelné, hogy volt itt előttem valaki, akivel ez az illető már elég sokat fogyasztott. Akkor én fizessem ki azt is, amit valaki más evett vele...? Pontosan ilyen lenne, ha elvárnám valakitől, hogy kompenzáljon engem azért is, amit mások nem adtak meg nekem, amikor még nem is ismertem őt.

Csernus Imre: A fájdalom arcai "Az intelligens emberek egyik legnagyobb csapdája az okoskodás..."

Az intelligens emberek egyik legnagyobb csapdája az okoskodás. Amikor a gyorsan jövő, irgalmatlanul erős ösztönös érzést megpróbálják agyból kimagyarázni. Miért? Mert nem merik vállalni az érzéssel járó fájdalmat. Pedig változtatni csak akkor lehet, ha valaki kimondja azt, amit valójában érez. Akkor is, ha fáj. Majd ezek után jön a kimondott, fájdalmas dolgok elfogadása. Sokan persze türelmetlenek. Még végig se vitték az egész folyamatot, már megoldást szeretnének. Urak, hölgyek, anélkül, hogy elfogadnák a változással járó fájdalmat, nem lesz megoldás!

Weöres Sándor: Adagio

Adagio

Szállnak a vadlibák, szállnak,
a gyermekláncfű kelyhe becsukódik,
bugyrot cipel a nénike,
édesem messzire ment.
Megkérdezzem a nénikétől:
hova ment az édesem, hova ment?
Csak a vadlibák láthatják meg őt -
csak a gyermekláncfű szólhatna róla.

A csókod festi kékre az eget,
szemed színétől zöldülnek a fák.
Nélküled üres minden képkeret
és világtalan az egész világ.

Múltkor a kertembe egy fiú jött,
gyümölcsöt hozott a kosarában.
Kék ruhában jött, mint a napsugár,
kék ruhád eszembe jutott.
Csupasz volt a nyaka íve...
mosolygott... nézett hosszasan...
Gyümölcsöt hozott. Mind fanyar volt,
a madaraktól kérdezd, hova lett.

A csókod festi kékre az eget,
szemed színétől zöldülnek a fák.
Nélküled üres minden képkeret
és világtalan az egész világ.

De rég nem láttam két szemedet!
s hogy fölébredtem egyszer éjjel,
a bokorról két mérges bogyó
bámult rám, sötét a sötétből.
De boldog voltam én veled!
s egy kövér ember jött szembe az úton,
bő volt nekem a köpenye,
bő volt neki a bánatom.

A csókod festi kékre az eget,
szemed színétől zöldülnek a fák.
Nélküled üres minden képkeret
és világtalan az egész világ.

Weöres Sándor: Ki minek gondol

Ki minek gondol

Ki minek gondol, az vagyok annak...
Mért gondolsz különc rokontalannak?
Jelet látsz gyűlni a homlokomra:
Te vagy magad, ki e jelet vonja.

S vigyázz hogy fénybe vagy árnyba játszik,
Mert fénye-árnya terád sugárzik.
Ítélsz rólam, mint bölcsről, badarról:
Rajtam látsz törvényt sajátmagadról

Okosnak nézel? Hát bízd magad rám.
Bolondnak nézel? Csörög a sapkám.
Ha lónak gondolsz, hátamra ülhetsz;
Ha oroszlánnak, nem menekülhetsz.

Szemem tavában magadat látod:
Mint tükröd, vagyok leghűbb barátod.

Weöres Sándor "A bűn nem akkor a legveszedelmesebb, mikor nyíltan és bátran szembeszegül az erénnyel, hanem mikor erénynek álcázza magát."

A bűn nem akkor a legveszedelmesebb, mikor nyíltan és bátran szembeszegül az erénnyel, hanem mikor erénynek álcázza magát.

Weöres Sándor "Bolond dolog a holnapot várni, élj kívül az időn, amennyire lehet."

Bolond dolog a holnapot várni, élj kívül az időn, amennyire lehet.

Weöres Sándor: Majomország

Majomország

Hej de messze majomország,
ott terem majomkenyér,
majomablak majomrácsán
majomnótát ráz a szél.

Majomtéren, majomréten
majomhősök küzdenek,
majomszanatóriumban
sírnak majombetegek.

Majomtanártól majomlány
majomábécét tanul,
gaz majom a majombörtönt
rúgja irgalmatlanul.

Megépül a majommalom,
lesz sok majommajonéz,
győzve győz a győzhetetlen
győzedelmes majomész.

Majompóznán majomkirály
majomnyelven szónokol,
egyiké majommennyország,
másiké majompokol.

Makákó, gorilla, csimpánz,
pávián, orángután,
mind majomújságot olvas
majomvacsora után.

Majomvacsoraemléktől
zúg a majomreterát,
majombakák menetelnek,
jobbra át és balra át.

Rémületes majomarcot
vágnak majomkatonák,
majomkézben majomfegyver,
a majmoké a világ.

Weöres Sándor: Újévi köszöntő

Újévi köszöntő
Pulyka melle, malac körme
liba lába, csőre –
Mit kívánjak mindnyájunknak
az új esztendőre?

Tiszta ötös bizonyítványt,
tiszta nyakat, mancsot
nyárra labdát, fürdőruhát,
télre jó bakancsot.

Tavaszra sok rigófüttyöt,
hóvirág harangját,
őszre fehér új kenyeret,
diót, szőlőt, almát.

A fiúknak pléh harisnyát,
ördögbőr nadrágot,
a lányoknak tűt és cérnát,
ha mégis kivásott.

Hétköznapra erőt, munkát,
ünnepre parádét,
kéményfüstben disznósonkát,
zsebbe csokoládét.

Trombitázó, harsonázó,
gurgulázó gégét,
vedd az éneket a szádba,
ne ceruza végét.

Teljék be a kívánságunk,
mint vízzel a teknő,
mint negyvennyolc kecske lába
százkilencvenkettő.

Weöres Sándor: Tavaszköszöntő

Tavaszköszöntő

Sándor napján megszakad a tél,
József napján eltűnik a szél,
Zsákban Benedek
hoz majd meleget,
nincs több fázás, boldog, aki él.

Már közhírré szétdoboltatik:
minden kislány férjhez adatik,
szőkék legelébb,
aztán feketék,
végül barnák és a maradék.

"Aki másokat ismer, okos. Aki magát ismeri, bölcs.."

Aki másokat ismer, okos. Aki magát ismeri, bölcs.
Aki másokat legyőz, erős. Aki önmagát legyőzi, hős.
Aki megelégedett, az gazdag. Aki bátran tör előre, az eléri célját.
Aki helyét nem hagyja el, az maradandó.
Aki a halállal nem enyészik el, annak örök élete lesz.

Weöres Sándor: Az élet idomítása "Az életet úgy tekintsd, mint az óriáskígyót. Ha távol tartod magadtól, gyönyörködhetsz táncos hajladozásában.."

Az életet úgy tekintsd, mint az óriáskígyót. Ha távol tartod magadtól, gyönyörködhetsz táncos hajladozásában és bőrének ütemes mintázatában, s gondozhatod és etetheted. Ha magadra bocsátod, rádtekeredik és nem gyönyörködsz benne többé, s nem te táplálod, hanem a húsod és véred.
Az életet ne úgy tartsd távol magadtól, hogy elbújsz előle, mert észrevétlenül utánad kúszik, vagy váratlanul összeroppantja rejtekhelyedet. Nem lehet megszökni tőle, még a halálba sem.
Az életet úgy tartsd távol magadtól, hogy uralkodni tudj fölötte: ahogy a kígyó fölött, síp-zenéjével, a kígyóbűvölő uralkodik.
Míly zene, melytől az élet kígyója megszelídül és engedelmeskedik? amely a véges igényeket levetkőző, meztelen, határtalan lélekből árad.
Sem a tétlen remeteségben, sem a tevékenységben nem győzheted le az életet; csupán önmagadban, ha gyarló tulajdonságaidat úgy rendezed, hogy a tökéletes mértékhez igazodjanak.
Ha ezt eléred: tétlenséged is tevékeny, mint a napsugár; tevékenységed is tétlen, mint az időjárás váltakozása.

Weöres Sándor: Talizmán

Talizmán

Elmegyek elmenni
maradok maradni
elmegyek maradni
maradok elmenni.

Szaladok szaladni
megállok megállni
szaladok megállni
megállok szaladni.

Fölkelek fölkelni
leülök leülni
fölkelek leülni
leülök fölkelni.

Születek születni
meghalok meghalni
születek meghalni
meghalok születni.

Weöres Sándor: Kétféle óhaj

Kétféle óhaj

,,Gyere velem repülni" - szól a darázs a virágnak.
,,Tapadj az ágra mellém" - szól a virág a darázsnak

Weöres Sándor: Évszakok

Évszakok

A telet tavaszkor
el lehet feledni,
S a tavaszt a télen
nem lehet feledni.

Weöres Sándor: A teljesség felé (részlet) - Angyalok

Angyalok

Ha bensőd tartalmait elrendezed; ha különválasztod magadban személyed változó múló elemeit és lényed változatlan, örök világát: a múló elemek úgyszólván tárgyakként, növényekként, állatokként mutatkoznak előtted, s az örök világ tényezőivel érintkezni tudsz. Egyszer csak észreveszed magányodban, hogy száj és fül használata nélkül valakitől tanulsz; és eleinte nem tudod, hogy képzelődsz-e, vagy egy testtelen lény ereszkedett le hozzád. Láthatatlan tanítód nem káprázat, nem is hozzád-ereszkedett szellem, hanem a személyed alatt rejlő végtelen áramok valamelyike. A végtelen áramok a személyiség formálói és vezetői, melyek a személyiség áttörése után hozzáférhetők és kikérdezhetők. Bárki érintkezhet velük, csak nem mindenki tud erről; az intuíció, az előzmény-nélküli hirtelen felismerés, mindig a végtelen áramok valamelyikének sugallata.

A személyiség-mögötti végtelen áramokat a keresztények angyaloknak, az ógörögök Isteneknek, az indek déváknak nevezik. Kifélék ezek az angyalok, istenek, dévák? Nem személyek; a mindenséget átható lélek-erők; nem is saját lényünkön kívül levő és hozzánk leereszkedő szellemek, de nem is saját lényünk alkatrészei, hanem a személyiség burka alól feltáruló meztelen lélek erői; a léleké, mely nem ,,az én lelkem” s nem ,,külön lélek”, hanem a "lélek", határtalanul.

Az egyéniségbe-süppedt mai ember elvesztette az angyalokról való tudást; nem hisz a levegőből leereszkedő láthatatlan szárnyasokban és ebben igaza is van. Csakhogy nem tud arról, hogy személyisége és lelke nem azonos; arról, hogy időbeli személyisége mögött rejlik a nem-időbeli lélek, mely nem valakinek a lelke, hanem tagolatlan, határtalan; s a léleknek különféle megnyilvánulásai az angyalok; úgy rejlenek benne, mint a színek sokasága a színtelen napsugárban. S aki múló személye alá hatol; érintkezésbe lép az angyalokkal, ahogy a börtönablakot kitörő rab érintkezésbe kerül a tiszta levegővel.

Vannak másfajta angyalok is: egy táj, egy család, egy nemzet angyala és még sokféle. S vannak ördögök is. Az angyal, vagy ördög nem személy, de nem is jelkép. Ha bármely megnyilvánulásodban észreveszed azt, ami benne nem időbeli, nem zárt, nem saját: ez az angyal, vagy az ördög.

Egy-egy általános-emberi gyarlóság: a kapzsiság, könnyelműség, fösvénység, stb. éppúgy nem zárt és nem egyéni, akár a lélek. Pazarlótól pazarlóig, fösvénytől fösvényig láthatatlan áram vezet, nem térben, mégis szinte kitapinthatóan: ez az áram az ördög.

Angyal és ördög közt éppúgy nem lehet éles határt vonni, mint jó és rossz ember közt. A személyiséged mögötti végtelen áramok, ha hozzájuk férkőzöl, angyalként, ha az élet salakjait föléjük halmozod, ördögként viselkednek.

Weöres Sándor "A legnagyobb csapás, ami egy népet érhet, ha egyoldalú irányítással az ítélőképességét tönkreteszik.."

A legnagyobb csapás, ami egy népet érhet, ha egyoldalú irányítással az ítélőképességét tönkreteszik. Az ilyen nép elzüllik és mennél vásáribb kalandor nyúl érte, annál könnyebben odadobja magát. Nincs az a kívülről jövő veszedelem, végigdúlás, évezredes elnyomás, mely ezzel fölérne.

Weöres Sándor "Ha egy tányérról levest ettél, az üresen maradó tányérra azt mondod: piszkos; pedig nem tapad rája más.."

Ha egy tányérról levest ettél, az üresen maradó tányérra azt mondod: piszkos; pedig nem tapad rája más, mint annak a levesnek maradéka, melyet az előbb mint tisztát ettél. A trágya a szoba közepén mocsok, a gabonaföldön éltető-erő. Így van mindennel, ami tisztának vagy mocskosnak tűnik; semmi sem önmagában jó vagy rossz, csak a helyzete szerint.

Müller Péter "Mondjuk, van egy vágyad, amit el akarsz érni. Így ahogy vagy, még nem lehet a tiéd. Éretlen vagy rá..."

Mondjuk, van egy vágyad, amit el akarsz érni. Így ahogy vagy, még nem lehet a tiéd. Éretlen vagy rá. Ilyenkor látjuk, hogy a teljesüléshez "idő kell". Ez nem azt jelenti, hogy türelmetlenül nézed az órádat és lapozod a naptáradat, miközben ujjaddal idegesen dobolsz az asztalon, hanem hogy alkalmassá érleled magad a teljesüléshez. Sőt még azt is be kell várnod - s ez már valóban nagy türelmet igényel -, amíg a külvilágban is beérnek a teljesülés feltételei. És ez már nem tőled függ.